Filmarea nuntii cu DSLR

Filmarea nunţilor este o activitate apărută încă de la începuturile filmului, asta până în anii ‘80 când a crescut în popularitate într-un mod foarte rapid. Filmarea finală a nunţii cuprinde evenimentul în sine, dar stilurile şi modul de filmare pot varia de la un videograf la altul, fiecare având propriul stil de filmare şi editare.

Nunta este un eveniment minunat și cei mai buni videografi vor încearca să captureze momentele în cele mai artistice moduri. Însă, pe lângă abilităţile artistice, din perspectiva videografului echipamentul este cel mai important lucru pe care acesta îl posedă. Acest lucru înseamnă că un videograf trebuie să rămână într-un contact constant cu evoluţia dispozitivelor necesare pentru înregistrare şi cerinţele pieţei. În acest moment s-a ajuns într-un punct în care majoritatea videografilor au luat parte la revoluţia DSLR-urilor.

Există multe argumente pro și contra în ceea ce priveşte utilizarea camerelor DSLR pentru filmare, dar mai întâi este important să înțelegem că, în opinia mea, există două tipuri de filmare a nunţilor. O parte din videografi pun camera video pe un trepied, apasă butonul de înregistrare, pun produsul final pe un DVD sau disc Blu-Ray și asta înseamnă pentru ei procesul de filmare a celui mai important eveniment din viaţa ta.

Cealaltă categorie de videografi, care ofera serviciu mai amplu și artistic au o mare responsabilitate atât pe parcursul evenimentului cât şi după acesta. Pentru că acest stil include foarte multe cadre cu momentele importante şi atentie sporită din partea videografului, putem spune ca adoptarea acestui tip de filmare aduce în avantaj calitatea în locul cantităţii. Şi după toate acestea, videografii vor petrece o lungă perioadă de timp la calculator în procesul de post-productie, pentru a face din filmul nunţii tale o adevărată poveste. Dacă urmează să te căsătoreşti vei înțelege că bugetul este o parte foarte importantă în planificarea unei nunţi. Deci, dacă veţi cheltui câteva mii de lei pentru un videograf este bine să obţineţi un produs pe care un anume “Gica” nu-l poate oferi cu ajutorul camerei lui de câteva sute de lei.

Acum este momentul în care intră în scenă DSLR-ul

Pentru început vom parcurge puţin istoria DSLR-ului şi nu putem face asta dacă nu spunem povestea tatălui, adică a camerei SLR. Acestea din urmă sunt camere echipate cu o singură lentilă de unde derivă si numele Single Lens Reflex. Ceea ce facea camerele SLR mai speciale era abilitatea lor de a lucra cu obiective interschimbabile, permiţand videografului să se adapteze diferitelor situaţii. De aici a luat naştere camera DSLR, care a adoptat mecanismul si optica vechilor SLR-uri, insă acestea captează imaginea pe un senzor digital, de unde si D-ul din faţa numelui.

Dacă ați participat recent la o nuntă, este posibil să fi observat că videograful, în loc de o cameră video obișnuită, folosea aceeaşi tip de cameră ca și fotograful. Probabil v-aţi întrebat de ce. Este foarte greu sa începem să dezbatem care este principalul vinovat al acestei explozii al utilizării DSLR-urilor fară să punem în discuţie senzorul mult mai mare, fapt ce duce la crearea unei imagini mult mai calitative şi cinematice. Principalul motiv pentru această diferenţă este că vechile SLR-uri erau concepute în principal pentru a captura imagini lipsite de zgomot şi calitate a imaginilor sporită şi acest lucru se cunoaşte din plin.

Atunci când combini flexibilitatea DSLR-urilor în ceea ce priveşte obiectivele interschimbabile obţinem un control asupra calităţii imaginii, iar acest lucru se traduce prin abilitatea de a obţine o anumită profunzime a imaginii. Este foarte simplu atunci când un obiect sau subiect, chiar şi în cele mai mici detalii, este focusat corect şi redă imaginea într-un mod atractiv. O cameră video obişnuită are un senzor de mărimea unei radiere de creion, în timp ce un DSLR poate avea un senzor de mărimea unui timbru poștal sau chiar mai mare. Iar acesta este un avantaj pentru ca fiecare pixel primește mai multă lumină! Ceea ce este un mare lucru.

Deoarece cea mai mare parte a nunţii se va filma în interiorul unei locaţii, una dintre cele mai mari dificultăți cu care un videograf se confruntă este lipsa de lumină. Nu este un secret faptul că cele mai multe locaţii în care se desfăşoară nunţile tind să fie lipsite de lumină. Este mult mai romantic și încurajează ca ringul de dans să fie aglomerat. Deci, unul din cele mai mari avantaje pe care DSLR-ul îl oferă faţă de o cameră video tipică, este capacitatea sa de filmare chiar şi în luminozitate scăzută.

Una din cele mai mari diferenţe între imagini şi filmare (înafara faptului că fotografiile sunt nemişcate, iar filmările surprind imagini în mişcare) este sunetul. De aceea, capturarea imaginilor înseamnă doar jumătate din muncă. Nu este nimic mai rău decât să ai cadre reuşite iar acestea să nu fie susţinute de un sunet de calitate. Unii probabil s-ar gândi că o filmare DSLR nu pote dispune şi de un sunet de calitate. Pentru acest lucru, cei mai mulţi dintre videografi folosesc microfoane profesionale externe sau dispositive precum Tascam sau Zoom.

Un alt lucru la care probabil mulţi dintre voi se vor gândi, este că utilizarea DSLR-ului va predispune filmarea la imagini tremurate si neplăcut de vizionat. Pentru acest lucru, se folosesc o serie de echipamente care stabilizează imaginea, ba mai mult decât atât, acestea ajută la obţinerea unor efecte cinematografice. De exemplu, glidecamul oferă un efect de plutire al camerei, iar mai jos puteţi viziona rezultatele obţinute cu un astfel de stabilizator şi o cameră DSLR.

video ronin

Dynamic range-ul este ceea ce face DSLR-ul o alegere înţeleaptă pentru filmarea nunţii. De obicei nunţile sunt evenimente multicolore şi vibrante unde se pune foarte mult accent pe estetica locaţiei. De aceea ai nevoie de o cameră care poate captura până şi cele mai fine detalii, de la curbele din rochia strălucitoare a miresei, până la orice nuanţă din costumul negru al mirelui. Pentru a obţine acest lucru ai nevoie de dynamic range, iar DSLR-ul oferă mai mult decât camerele digitale cu care este în competiţie.

Concluzia este că am progresat până în punctul în care camerele digitale sunt alegeri mult mai practice şi economice pentru a filma o nuntă. Folosirea în creştere a DSLR-ului pentru a filma nunta se reduce la combinaţia de avantaje enumerate mai sus, asociate cu incomparabila calitate a imaginii şi controlul DSLR-ului în comparaţie cu omologii săi digitali.